Turkish English

Ayşe SOLAROĞLU telefon 0535 055 57 77

Dış gebelik

Dış gebelik

Dış gebelik (ektopik gebelik), döllenmiş yumurtanın rahim (uterus) dışında vücudun farklı bir yerine yerleşmesi durumudur. Dış gebeliğin görülme sıklığı %1-2’dir. Eskiden tehlikeli ve hayatı riske atan bir durum iken, günümüzde gelişmiş tedavi yöntemleriyle ölümcül bir problem olmaktan çıkmıştır.

Dış gebelik nedir?

Kadının yumurtası ve erkeğin sperminin birleşmesiyle hamilelik süreci başlar. Bu birleşmeyle embriyo adı verilen hücre grubu oluşur. Normal hamilelikte embriyo rahim içine yapışır ve süreç devam eder. Dış gebelikte ise embriyo rahme yapışmaz ve embriyo rahim dışında endometriyum tabakasına tutunarak buraya yerleşip buradan gelişimini devam ettirebilir. Döllenen yumurtanın rahim dışında herhangi bir yere tutunup gelişmesine dış gebelik denir.

Dış gebelik nerede oluşur?

Dış gebelik genelde yumurtalıkları rahme bağlayan fallop tüpleri veya diğer bölgelerde meydana gelir ve bu durum anne için hayati tehlike oluşturur.

Dış gebelik

Dış gebelik neden olur?

Fallop tüplerinin zarar gördüğü durumlarda yani tüplere ilişkin enfeksiyon veya ameliyat geçirilmesi durumlarında dış gebeliğin görülme riski artar. Ayrıca sigara, hamile kalmak için kullanılan ilaçlar ve spiral de riski artırabilir.

Dış gebelik belirtileri nelerdir?

Adet gecikmesi ve bulantılar olabilir ama en sık gözlenen bulgu alt karın bölgesi ve kasıkta ağrı görülmesidir. Karın bölgesine zarar verir ise baş dönmesi ve bayılma da görülebilir.

Dış gebelik tanısı nasıl konulur?

Gebelik testi yapılıp gebeliğin olup olmadığı tespit edildikten sonra sonuç pozitif ise ultrason yardımıyla dış gebelik olup olmadığı tespit edilir.

Ayşe SOLAROĞLU instagram