Turkish English

Ayşe SOLAROĞLU telefon 0535 055 57 77

Doğum Kontrol Yöntemleri

Doğum Kontrol Yöntemleri

Doğum kontrol yöntemleri için, kadınların ve erkeklerin uygulayabileceği birçok farklı yöntem seçeneği vardır. Aile planlanması, çiftlerin istedikleri zaman ve istedikleri kadar çocuk sahibi olabilmesidir.

Doğum kontrol yöntemleri Doğal aile planlaması ve modern aile planlaması olarak 2 gruba ayrılmaktadır.

Doğal aile planlaması

Doğal aile planması yöntemi, ilaç veya bir aletin kullanılmadığı yöntemdir. Amaç kadının doğurganlığının olacağı dönemde ilişkiden kaçınılmasıdır. Ülkemizde doğal aile planlaması yöntemleri arasında en çok uygulanan yöntem geri çekme yöntemidir.

Modern aile planlaması

Bu yöntemde hamileliğin tamamen önlenmesi için çeşitli hormon içeren ilaçların veya rahim içine yerleştirilen aletler ile kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemlerin koruyuculuğu oranı, doğal aile planlaması yöntemlerine göre çok daha yüksektir. En çok kullanılan modern aile planlaması yöntemi arasında doğum kontrol hapları ve spiral kullanımı diyebiliriz.

Doğum kontrol hapları

Doğum kontrol hapları içinde östrojen ve progesteron hormonu bulunmaktadır. Doğum kontrol hapları, düzenli kullanılmaları halinde oldukça etkilidir. Koruma başarısı %99.9 dur. Kullanımı koaly olduğu için cinsel ilişkiyi kesintiye uğratmaz. Adet dönemleri düzenli geçer, adet kanamalarının miktarı az olur.

Doğum kontrol hapınızı almayı unutursanız ilk aklınıza gelen zamanda almalısınız. Eğer ertesi gün hatırlarsanız, hem unuttuğunuz hapı, hem de o gün almanız gereken hapı beraber alabilirsiniz. Bu durum yaşanırsa bir hafta süreyle prezervatif kullanmak gerekir. Eğer 2 veya daha fazla hapı almayı unutmuş iseniz mutlaka ertesi gün hapı almanız gerekir.

Doğum Kontrol hapı

Doğum kontrol hapı gebelikte nasıl korur?

  • Yumurtlamayı engeller
  • Rahim içi dokusunu incelterek böylece döllenmiş yumurtanın yerleşmesi engellenir
  • Rahim ağzı akıntısının koyulaşmasını sağlar, böylece spermler hiçbir şekilde rahime geçemez

Ertesi gün hapları (Acil doğum kontrolü)

Ertesi gün hapı, Acil doğum kontrolü olarak korunmadan yapılan cinsel ilişki sonrasında gebeliğin meydana gelmemesi için hormon içeren veya içermeyen çeşitli ilaçların alınmasıdır. Korunmasız ilişkiden 72 saat önce alınması gerekir.

  • Ertesi gün hapları aşağıdaki durumlarda kullanılabilir:
  • Korunmaksızın yapılan bir cinsel ilişki sonrasında
  • Doğum kontrol haplarının unutulduğu durumda
  • Doğum kontrol iğnelerinin (3 ayda bir yapılan) 2 hafta veya daha uzun süre ile yaptırılmadığı geciktiği durumda
  • Prezervatifin yırtıldığı durumlarda
  • Tecavüz durumunda

Ayşe SOLAROĞLU instagram